peNgikUt sEtiA

klik sokmo!!

Wednesday, May 4, 2011

kuasa budak-budak

kuasa baby....cute...geram tengok kecomelan mereka..

sebenarnya kuasa budak-budak sangat besar peranannya dalam hidup kita..bagi mereka yang mempunyai anak-anak...sudah tentu tidak sabar-sabar mahu pulang ke rumah..balik kerja cepat-cepat...bila buat kerja pun asyik terbayangkan teletah anak-anak..

aku yang tak ada anak ni pun sangat-sangat excited nak balik cepat..sebabnya anak-anak buah kat rumah sedang menanti kepulangan aku..yang best and syoknya bila kepulangan kita tuh disambut oleh mereka..."yeye.....chu ya balik doh"....biasanya camtu la sambutan mereka kepada aku...terharu aku rasanya bila dengar diorang semangat menyambut aku...

lagi satu kuasa budak-budak dalam hidup kita...bila kita nak marah sangat-sangat..bila mereka pandang kita...panggil kita....terus hilang marah kita tuh...automatik kita pun jadi sejuk...so tips yang berguna tuk pasangan suami isteri yang bergaduh...sila pandang wajah anak-anak anda sure anda tak jadi nak bergaduh...tapi elakkan la bergaduh di depan anak-anak..sebabnya takut emosi mereka yang tak stabil nanti...

lagi kuasa budak-budak bila kita nak buat sesuatu yang tak betul...mesti kita pikir banyak-banyak kali sebab takut budak-budak akan ikut apa yang kita buat...kalau bercakap pun macam tu jugak...kena pikir banyak-banyak kali..takut mereka terikut-ikut..so janganlah sesekali mencarut, memaki depan budak-budak..apa yang tak elok kita sebut yang tuh jugak la mereka akan sebut..

so masa tuh jangan nak marahkan mereka la..masa tuh marahkan diri sendiri...sebab kita mereka macam tuh...sebabnya lahirnya mereka seperti sehelai kain putih..kita sendiri yang mencorakkan mereka...menjadi corak yang macam mana...sama ada corak yang ekslusif yang dijual dibutik- butik terkenal ataupun corak yang hanya di copy paste and dijual murah di pasar-pasar malam...RENUNGKANLAH...

kuasa kanak-kanak...yang dah pandai bercakap pelat-pelat..cukup terhibur melihat telatah mereka..











says: buat masa sekarang ni menumpang kasih dengan anak-anak buah...chu ya sayang u ol semua..

5 comments:

Ain Jia Zainudin said...

the poer of children ..
mmg comel ..:)
but not in this short time to get 1 ..heheh..

storyfromme said...

betul tu.budak2 memang penyejuk hati.

♥Ann♥ said...

sayangnya mok chu ni ngan anak anak buah..adik adik akak pulak suka klu anak anak buah die takde, legaaa...hahah

Famili Ceria said...

syok oo men ngan budak2...sbb mrk kdg2 tu bijak yg x tersangka...

Famili Ceria said...

syok ooo men ngan budak2...sbb kdg2 depa ni terlalu bijak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...