peNgikUt sEtiA

klik sokmo!!

Sunday, February 6, 2011

pada usia berapakah kita sesuai mendirikan rumah tangga??

hari ni tajuk entry aku cukup-cukup panjang....kenapa???why???sebabnya pada usia aku sekarang(baru 24 tahun..sangat-sangat muda remaja aku rasakan)..tapi mereka-mereka yang kat luar sana suka bebenor tanya aku...biler lagi???ce citer...ce citer....

adus la...tolong la u all-u all kat luar...saya masih belum-belum dan belum bersedia lagi...lagi pun mak ayah saya, family saya tak pernah nak tanya pun..orang lain lak yang sibuk-sibuk nak tanya buat apa..tau la u all sayang kan aku...tapi tolong la...jangan tanya aku lagi..plzz...sebab aku dah tension dengan soalan-soalan yang amat- amat menikam jiwa aku..

1. "pieya, umur waper sekarang??dah biler lagi ni??"
2. "duk tengok gambar kawin orang jer, hok sendiri biler lagi??"
3. "biler leh makan nasi minyok pieya ni??"

antara top 3 soalan-soalan yang suka di tanya...hmmmm...tepuk dahi aku bila soalan-soalan macam tuh orang tanya..daripada aku jawab..baik aku mendiamkan diri..aku hanya mampu memberikan senyuman manis sambil berlalu pergi..

aku tahu berkahwin tuh perlu...kalau di flashback kan balik..kawan-kawan aku ramai yang dah kawin..yang bertunang pun dah ramai tau...schoolmate aku dulu habis jer spm terus kahwin...anak sulong pun dah sekolah dah...dah jodoh dia awalkan...jodoh masing-masing..dan aku???aku masih disini...masih bersendiri..masih berseorangan...tapi aku happy life aku macam ni..tak ada terikat dengan saper-saper..dan yang penting aku tak perlu nak jaga hati,jaga perasaan saper-saper pun..BEBAS..lalala...

aku nak share la sikit usia kakak-kakak n abang aku ketika mereka mendirikan rumah tangga..
1)abang aku kahwin tahun 2006 dan masa tuh beliau berumur 28 tahun manakala kakak ipar aku berumur 24 tahun...dan sekarang dikurniakan 3 anak...
2)kakak aku pulak kahwin tahun berikutnya iaitu 2007 dan masa tuh beliau berumur 27 tahun manakala suaminya berbeza setahun dengan nya..so 28 la masa tuh..dan sekarang ni ada 2 orang anak..sepasang pulak tuh..
3)kakak aku yang las yang merupakan anak yang ke3 berkahwin pada tahun 2008...masa tuh umur beliau dan suami beliau 25 tahun..sebaya..ye le kenal masa zaman sekolah..agak lama gak la bercinta tuh..dan sekarang ni ada anak sorang..
4)aku...bongsu dalam 4beradik...masih solo..hehe..

so kalau ikut kan start dari tahun 2006-2008..tiap-tiap tahun rumah aku berkenduri kendara...dan start tahun 2007-2010 tak henti-henti menerima orang baru dalam keluarga..dan sekarang ni anak-anak buah aku dah 6 orang...
alhamdulilah.....










says: menanti pinangan dari anak raja....ahakss..

8 comments:

Rezz Fukumoto said...

erm...x sabar nak kawen ke??? awal g..enjoy puas2 dulu!!

arep_lockermonth said...

kawen oh kawen!

pieyaris said...

memang nak enjoy puas2 la ni mr rezz

Nora Shahaira said...

e eh..tak baik cakap nak enjoy puas2 tu..nanti Allah duga langsung tak ada jodoh..dah byk tengok, sj nak ingatkan. hidup dan jodoh kita d tgn Tuhan kan. Akak nora dah ada seorang anak masa umur 24 tahun. Tapi, memang akak dah ada seseorang..jadi, takut dosa berlarutan ketika kita berkawan-kawan kan..dosa tu bukan aje bila berpegang tangan..masa kita berdua tu? hehe..tu la pasal akak ckp setuju aje bila di lamar..dalam hati kerana Allah...

pieyaris said...

maksud enjoy puas2 tuh kak nora jgn salah paham lak...bukan enjoy sampai tak ingat dunia...hehe...

kak nora...kalo calon dah ada seelok2nya nikah la segera...supaya terhindar doa...tapi kalo yang belum berteman tuh umpama menunggu pucuk dicita ulam mendatang...hanya mampu berdoa ditemukan jodoh dengan seorang lelaki yang beriman,bertakwa dan mampu bimbing kiter

SaYraH WonDerLanD said...

jodoh ni kita x tawu..

ada org jodoh awal
ada org jodoh lambat..

so org2 kat luar sana sila tunggu yer..
nnt pieya bg kad kawen jgn melopong plak

Sharifah syazee said...

dtg jln2 n bc entri awk..;)

CouLeur de Chiqu3 said...

biar je org nk tnya..yg penti9ng family pon x sebok kan..bende tu dah cukop kuat dah..

org sekeliling je yg suke menyibuk..
allah je tahu bil jodoh kamu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...